2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Kančí se šípkovou omáčkou

Název Množství a jednotka
kančí maso 800 - 1000 g
velká mrkev 2 ks
petržel 2 ks
malý celer 1 ks
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme několik hlubokých zářezů a prošpikujeme slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájíme na malé kostičky, mírně osmahneme na másle (zelenina nesmí být dohněda, ještě ji pak budeme jednou restovat při další přípravě), přidáme 4 plátky oloupaného citrónu, půl lžičky cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme koření (jalovec, nové koření a pepř rozmáčknu nožem, vložím do kousku gázy, zavážu a přidám k zelenině - tohle nemusíte dělat, ale omáčka se ve finále bude mixovat a koření je nutno vyjmout, takhle je to snazší), bobkový list, tymián, promícháme a přidáme dvě lžíce octa, který necháme trochu odpařit. Maso vložíme do pekáče, přelijeme zeleninovou směsí a necháme 2-3 dny marinovat, každý den maso otočíme.
Odleželé maso vyjmeme z marinády, sundáme z něj zeleninu a seškrábneme máslo, teprve teď maso osolíme, opepříme a na oleji osmahneme ze všech stran dozlatova. Opečené maso odložíme stranou a do výpeku vsypeme zbylý obsah pekáčku včetně koření. Osmahneme zeleninu dohněda, přilijeme červené víno a hrnek vývaru, dvě lžíce šípkové marmelády a asi 5 minut necháme povařit. Maso vložíme zpět do pekáče, přelijeme zeleninovým základem, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě nejprve na 180°, po chvíli (20 minut) snížíme teplotu na 160°doměkka za občasného podlití výpekem, pokud je potřeba, doléváme vývarem. Doba pečení závisí na kvalitě a stáří masa - cca 1,5 - 2 hod. Upečené maso opět vyjmeme na talíř, vytáhneme z omáčky všechno koření a plátky citrónu, přidáme další dvě lžíce šípkové zavařeniny a omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Vložíme zpět maso, prohřejeme a podáváme s knedlíkem.

Tip:
Pokud víte, že máte mladé kančí maso, naložení není nutné, v ostatních případech doporučuji maso naložit, buďto výše popsaným způsobem, nebo jednodušeji do mořidla:
500 ml vody nebo vývaru svaříme se dvěma lžícemi octa, po 10 kuličkách jalovce, nového koření a celého pepře, maso prošpikujeme, obložíme nakrájenou zeleninou a citrónem, přelijeme mořidlem, přikryjeme a dáme do lednice - necháváme zrát 2-4 dny, každý den obracíme (pokud je ponořené, obracet nemusíme). Další postup je pak stejný. Mořidlem pak maso podléváme.

Maso můžeme připravovat i nakrájené na porce, doba pečení bude kratší než celého kusu.
Maso vcelku je dobré svázat už před naložením do mořidla provázkem, nebude se rozpadat a lépe se krájí.
Omáčku už ničím jiným než solí a citrónem nedochucuji, nepřidávám ani skořicí, nepřislazuji, díky šípkové zavařenině je i takhle sladká až dost, není potřeba ani zahušťovat, to zařídí zelenina. Nicméně je možno dosladit, případně podle potřeby zahustit strouhaným perníkem, to už záleží na chuti každého :-).






 


RECEPTY

Kořeněné koláčky

Postup: V misce smícháme všechno suché - 100g mletých ořechů, 100g hladké mouky, 1... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičková polévka

Postup: Svazek ředkviček očistíme, necháme i pár pěkných listů. Ředkvičky nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňový kompot podle babičky

Postup: Dýni oloupeme, ostrou lžící odstraníme pořádně semena, nakrájíme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Svatomartinská husa

Postup: Pečení husy není nic složitého a takhle ji zvládne i úplný začátečník. Jen je... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém z Pikaa

Postup: Plechovku Pikaa uvaříme v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme pořádně... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...